Tuesday, July 14, 2009

Vietnamese-American walking shore to shore to support military

.

Walking from shore to shore to thank troops and America
Sinh Tho Nguyen, a Vietnamese-American, U.S. Army veteran, and marathon runner, is walking 2,500 miles across the U.S. in a 6-month long journey to show support for the troops and to thank America. He's 41 years old and working on his PhD thesis.

Mission statement

Home page
Vet walking shore to shore to support militaryDavid Dominguez, left, and Sinh Tho Nguyen pose along U.S. 80 in Vicksburg Tuesday. (Matthew Breazeale*The Vicksburg Post)

Vietnamese-American is from Texas
By Matthew Breazeale
Published:
Wednesday, July 8, 2009 1:14 PM CDT
With an American flag propped on his shoulder and one hand waving at passers-by along U.S. 80, Sinh Tho Nguyen said he won’t stop walking until he sees the Pacific Ocean.

“As a Vietnamese-American I walk on behalf of all Vietnamese-Americans to show our gratitude and thankfulness for the opportunities in America for all of us,” said the 40-year-old Vietnamese immigrant, U.S. military veteran and water meter reader from Texas.

“We drove from Fort Worth to Atlantic Beach in Florida on June 10,” said Nguyen, who is traveling with friend David Dominguez, 25, also a former meter reader in Fort Worth. Dominguez drives about two miles ahead, scouting road conditions.

“The social impact for this is that we started out to support troops... America is so great,” Nguyen said. “I’m closer to my spiritual life, closer to God because of this.”

In their westward trip, the two have headed into towns sleeping in their car and showering at the most convenient places possible, such as a carwash or lawn sprinklers.

“A car wash is the best place to shower or use a 20-ounce bottle of water that people sometimes give us,” said a hot and sweaty Nguyen.

The budget for the trip is roughly $25,000, which Nguyen said he has saved from his time as a meter reader.

Nguyen, a two-time marathon runner, spent six years in the Texas National Guard and five years on active duty with the U.S. Army.

After coming to America in 1992, Nguyen felt pride and honor being able to live in a “great” country.

The roughly 2,300-mile walk has already taken its toll on Nguyen’s feet which are badly blistered and ragged. Nguyen just smiles and says “Despite all the hardships, the heat, the loneliness, the traffic, the roads, I don’t regret it.”

“To all the troops I wanted to say ‘I was once a soldier and I will always be one. I’m honored to do this.’”

Nguyen’s sign that he carries tied to camouflage backpack straps reads “Shore to Shore A Walk Across America To Honor Those Who Serve.”

Contact Matthew Breazeale at mbreazeale@vicksburgpost.com

http://www.vicksburgpost.com/articles/2009/07/08/news/doc4a54c7c0556e7027849407.txt


Anh Nguyễn Thơ Sinh tại Alabama. Tấm bảng đeo sau lưng anh đã viết dòng chữ “Shore to Shore, a walk across America to honor those who serve” (Bờ liền bờ, một cuộc đi bộ để vinh danh những người phục vụ. Trong ngày lễ Độc Lập, anh Sinh đã đến gần thành phố Jackson, Mississippi. Anh hy vọng đến San Diego, California cuối năm.

Hành trình xuyên lục địa Bắc Mỹ
Ngày 4 tháng 7, 2009
Nguyễn Thợ Sinh muốn trở thành người Việt Nam đầu tiên đi bộ xuyên nước Mỹ
‘Đi với đôi chân và quả tim để tạ ơn nước Mỹ’

Hoàng Mai Đạt, Triệu Phong/Người Việt

WESTMINSTER (NV) – Từ một nơi nào đó ở tiểu bang Mississippi vào buổi chiều của ngày lễ Độc Lập 4 Tháng Bảy, anh Nguyễn Thơ Sinh gọi đến phóng viên nhật báo Người Việt và nói, “Anh ơi, em thực hiện chuyến đi này với lòng ngưỡng mộ dành cho nước Mỹ. Như tất cả những người Việt tị nạn khác, em muốn bày tỏ sự biết ơn đối với nước Mỹ. Em đi với đôi chân và quả tim để tạ ơn nước Mỹ.”

Nguyễn Thơ Sinh, 40 tuổi, một cựu quân nhân Mỹ gốc Việt đang thực hiện một cuộc đi bộ xuyên nước Mỹ từ bờ Đại Tây Dương đến Thái Bình Dương, để bày tỏ sự ngưỡng mộ đến đất nước Hoa Kỳ và quân đội của xứ sở này.

Ban đầu Sinh muốn cuộc hành trình được khởi hành tại California để đến Florida. Thế như anh đổi ý vì thời tiết sẽ rất nóng trong giai đoạn hiện nay và trong mấy tuần sắp tới. Nếu bắt đầu từ Florida, anh sẽ đến Arizona và miền sa mạc California trong thời gian có khí hậu mát hơn.

Vào chiều Thứ Bảy vừa qua, anh Nguyễn Thơ Sinh đang ở một nơi nào đó cách thành phố Jackson, tiểu bang Mississippi khoảng 10 dặm. Tuy muốn đi bằng chân và với trái tim, anh cũng mong nhận được sự hỗ trợ về tinh thần cũng như vật chất từ bắt cứ ai. Trong gần bốn tuần qua anh đã được nhiều người Mỹ trợ giúp, kể cả $9 từ một ông tài xế lái xe vận tải da đen.

Hành trình của Sinh đang được các báo địa phương ghi nhận, như tờ Demopolis Times ở Alabama mới đây. Anh đã khởi hành vào ngày 10 Tháng Sáu tại Jacksonville, tiểu bang Florida. Với chuyến đi có thể kéo dài sáu tháng, anh dự tính sẽ kết thúc tại San Diego, California vào cuối năm nay. Mỗi ngày anh Sinh đi trung bình 25 dặm. Ngoài ra, bạn đồng hành của anh là David Dominguez, một người lái xe đi theo để trợ giúp và ghi nhận cuộc hành trình.

Không chỉ đi bộ hàng nghìn dặm, hành trình xuyên lục địa cũng là bài luận án sống thực mà anh Sinh muốn thực hiện cho bằng PHD mà anh đang theo đuổi để bày tỏ sự ngưỡng mộ dành cho Hoa Kỳ. Anh viết, “Hoa Kỳ là một quốc gia vĩ đại, một đất nước của tự do, của những ước mơ, và cũng là miền đất của sự niềm hãnh diện và hy vọng.”

Ra đời và lớn lên ở Việt Nam, anh Sinh là một sản phẩm của chiến tranh, chưa hề gặp mặt cha vốn là một quân nhân Hoa Kỳ từng đồn trú ở Việt Nam trong cuộc chiến. Anh được sang định cư năm 24 tuổi, học tiếng Mỹ và gia nhập quân đội. Trong thời gian tại ngủ, anh phục vụ tại Fort Meade, Maryland và căn cứ quân đội Hoa Kỳ ở Teagu, Nam Hàn. Trước khi thực hiện chuyến đi xuyên nước Mỹ, anh sống tai0 Fort Worth, Texas.

Chiều 30 Tháng Sáu vừa qua anh Sinh đã đi ngang thành phố Demopolis, thuộc tiểu bang Alabama, cách Montgomery chừng 100 dặm về hướng tây. Đến nay anh đã đến Mississippi, đã hoặc sẽ băng ngang các thành phố như Meridian, Jackson và Vicksburg. Chặng kế dẫn đến Louisiana rồi Fort Worth, Texas, nơi anh đã cư ngụ và sau đó anh Sinh tiếp tục vượt New Mexico, Arizona, và điểm cuối cùng là California.

Vừa là nhà văn vừa là nhà điền kinh, Nguyễn Thơ Sinh hiện đã xuất bản hơn 20 cuốn sách bằng tiếng Việt và từng tham dự hai cuộc chạy đua việt dã (marathon). Năm ngoái, anh thành lập Shore to Shore Project (Dự án Bờ-liền-Bờ ) sau khi đi đến quyết định phải thực hiện giấc mơ đi bộ xuyên nước Mỹ thành hiện thực.

Anh nói với nhật báo Demopolis, “Dự án Bờ-liền-Bờ là tiếng nói để tái khẳng định rằng Hoa Kỳ là xứ sở vẫn luôn trung nghĩa với công dân của mình. Đây là mục tiêu của đời tôi, ý nghĩa của nó còn cao hơn cả dự án mà còn là một thiên hướng tôi hằng ấp ủ suốt bao đêm ngày. Thay mặt cho tất cả người Việt Nam trên đất nước này, chúng tôi tỏ lòng tri ân xứ sở của tự do, cơ hội và hy vọng cho tất cả mọi người này.” Anh Sinh nói tiếp, “Đây là cách tôi bày tỏ lòng biết ơn đối với quân đội đang phục vụ cho đất nước của chúng ta. Người Mỹ có nhiều cách để tỏ sự nhớ ơn của mình với quân đội mà đây là cách của tôi.”

Trong trang nhà của Nguyễn Sinh, có đoạn anh viết, “Nghe không bằng thấy, thấy không bằng làm. Cuộc đi bộ này là để thuyết phục mọi người, đặc biệt là giới trẻ rằng họ có thể làm được một cái gì đó lớn hơn cả chính mình.”

Nếu thực hiện thành công, Nguyễn Sinh sẽ là người Việt đầu tiên đi bộ nối liền được hai bờ đại dương.

Trong những ngày sắp tới, nhật báo Người Việt sẽ cập nhật về chuyến đi của anh Nguyễn Thơ Sinh, trên báo giấy cũng như trên online để người Việt Nam ở khắp nơi có thể theo dõi cuộc hành trình ly kỳ và có ý nghĩa này.


http://www.nguoi-viet.com/absolutenm/anmviewer.asp?a=97946&z=197

2 comments:

 1. Walking to honor veterans
  Published Tuesday, June 30, 2009

  There are multiple ways to honor this country’s troops and celebrate its independence on July 4.

  However, for one Vietnamese American and former U.S. soldier that one day nor its conventional methods will suffice. Sinh Tho Nguyen is 20 days into an anticipated seven-month walking tour that began in Atlanta Beach, Fla., and will conclude in San Diego around Christmas.

  “I used to wear the uniform,” said Nguyen. “I truly understand the meaning of our uniform. It’s a great calling for a great cause.”

  As he crossed the Edmund Pettus Bridge early Monday afternoon, he raved over the reception he has received so far on his journey.

  “The people are very welcoming in Selma,” said Nguyen. “The more I walk, the more I have faith in America’s people.”

  He came to America in 1992 by way of the Orderly Departure Program, which allowed Vietnamese refugees to immigrate to America. He served with the Texas National Guard from 1995-2000, and served with the U.S. Army from 2000-2005.

  After leaving the armed services, he moved to Fort Worth, Texas, and where he got a job reading water meters for Bermex Contracting Service.

  After a year with the company, he hatched the plan for his shore-to-shore walk. Fort Worth branch supervisor Michael Wilson said few took his plan seriously at first, but Nguyen made it clear that it was something he was passionate about.

  “We were all like, ‘You’re crazy,’” said Wilson. “I think he truly does appreciate this country. I think we take for granted the freedoms we have as Americans.”

  Much to Wilson’s surprise, the 41-year-old Nguyen planned to make the trip by himself. But his talk and excitement over his journey rubbed off on fellow meter-reader David Domiguez, who has tagged along as Nguyen’s safety valve. He stays 1-2 miles ahead to give Nguyen an idea of what he can expect and remain close by if Nguyen needs water or is too tired to continue.

  “It was the least thing I could do,” said Dominguez, a Mexican American. “I came in here just trying to do this with him, but now, it’s something I can really do for our nation, too.”

  The main problem both faced when planning their trip was time. Wilson said with trip expected to take around seven months, both were required to resign their positions to make the journey. However, both will also be welcomed back with open arms if positions are available.

  “We’re losing a good employee but for a good cause,” said Wilson.

  The next six months will not be easy. Dominguez and Nguyen are pinching every penny along the way, affording themselves only one night a week in a motel room. They often sleep in a tent, church or in their car, and have had to resort to unusual methods when the traditional shower is not available. The strangest? A carwash.

  “It feels good,” Dominguez said with a laugh. “You’ve never valued water so much until you do this.”

  Despite the discomfort the journey has provided at times, Nguyen, who has done most of the walking in a pair of sandals, is happy and proud to continue carrying his American flag and said he will walk until he completes his journey.

  “This is my dream, so troops will know we appreciate them,” said Nguyen. “This is the Vietnamese way from a Vietnamese veteran.”

  http://www.selmatimesjournal.com/news/2009/jun/30/walking-honor-veterans/

  ReplyDelete
 2. From Sea to Sea
  Military supporter makes stop in Troy
  By Jaine Treadwell (Contact) | Troy Messenger

  Published Thursday, June 25, 2009

  Sinh Tho Nguyen has paved his own way.

  He’s not asking anybody for anything. He has saved enough money to take him across America, “shore to shore” – on foot.

  “I’m walking across America to honor those who served,” Nguyen said with a broad smile. “When I’ve gone into VA hospitals and seen those who came home with the deep visible scars of war — people of all ages and of all colors — I wanted to do something to honor them and I thought, ‘What can I do?’ and I thought to do this. To walk across America – ‘from shore to shore’ – 2,500 miles to honor them.”

  An incredible journey for anyone but even more incredible for Nguyen who is Vietnamese. “Vietnamese American” and he speaks of his new country with so much passion and pride that tears fill his eyes.

  “I love America,” he said. “America is everything. I have solid faith in America. But there are going to be tough times, difficult times and many challenges but here we have freedom. True freedom. American sends a strong message around the world. She is faithful to us.”

  Nguyen stopped along busy U.S Highway 231 Thursday to talk for a few minutes, but he was more interested in talking about his country and those who have served and are serving then about his own journey.

  “I came to America in 1992,” he said. “I was a war boy. I came here by way of the ODP, Orderly Departure Program, that permitted the immigration of Vietnamese refugees to America. I wanted this so much.”

  Nguyen didn’t come to American seeking great riches. He came in anticipation of enjoying the freedoms that come with being an American. And, he came to serve.

  Nguyen served several years in the National Guard and five years in the active Army in Maryland and South Korea.

  Then, he found a job where could be successful and was happy as a water meter reader in Fort Worth, Texas. But he felt like there was more he should do for his country.

  “I had this idea to walk across America to honor those who served, but I was told, ‘You can’t do that. It’s impossible.’ But it was what I wanted to do.”

  Nguyen worked and saved the money that he thought he would need. Then, he began to look for someone to go with him.

  “A driver is what I needed,” he said. “Someone to drive my car ahead of me and someone to take care of things while I walked. I had to have someone that would be willing to sleep in the car and drink out of a faucet and eat what I ate.”

  That was a tall order and one that Nguyen had difficultly filling. But finally, a fellow water meter reader named David signed on.

  The journey began two weeks ago, when Nguyen stepped from the waters of the Atlantic Ocean in Atlantic Beach, Fla Hopefully and expectantly, it will end when Nguyen wades into the waters of the Pacific Ocean in time for him to be home for Christmas.

  “At the end of today (Thursday), I will have walked 350 miles,” he said. “It’s not been easy, but what our soldiers do is much more difficult. Some days, I’m physically tired and the mental part of me will say, ‘It’s okay. Go! Go!’ and another day my mind calls for rest, but my body will say, ‘I’m ready. I can to this.’”

  The trek from “shore to shore” will take Nguyen, as planned through eight states, — Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, Texas, New Mexico, Arizona and California.

  And, every step of the way, Nguyen said he will be thankful that he is an American. His belief is that the way to world peace is through America.

  “Diplomacy is the way,” he said. “Not war. If every person would write one letter to someone in another country, and we really got to know each other, that would make a difference. Letters not troops. War is a killing machine. We need to meet on common ground, not on battle grounds. That is what I believe. But until then, I want to honor those who believe in the cause of freedom and make it possible for people like me. An American.”

  http://www.troymessenger.com/news/2009/jun/25/sea-sea/

  ReplyDelete